banner

Przyprawa Świąteczna - Imbir

Autor: Arleta Witan-Grzegrzółka

Jedną z wielu przypraw, którą spożywamy najczęściej w okresie jesienno-zimowym a także w okresie świątecznym jest imbir. Imbir występował pierwotnie w Azji Południowo – Wschodniej skąd był przewożony w inne części świata. Jego właściwości zwalczające nudności znane były już w starożytności. Substancje bioaktywne zawarte w korzeniu imbiru wykazują dobroczynne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające na organizm człowieka.

Działanie imbiru na nudności i wymioty w okresie ciąży

U około 80% kobiet w ciąży występują nudności i wymioty aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tych nieprzyjemnych dolegliwości zaleca się spożywanie imbiru w różnych postaciach. Pozytywne działanie przynosi wypijanie herbaty imbirowej, posiada ona w swoim składzie wyciąg z imbiru, który jest źródłem składników mineralnych i związków bioaktywnych.

Przeprowadzono również badania, które wykazały zbawienny wpływ imbiru na bóle miesiączkowe. Wykazano w nich bowiem iż spożywanie kapsułki z imbirem (500 mg) w czasie pierwszych trzech dni okresu pomogło zminimalizować ból miesiączkowy, jednakże u 5 % badanych kobiet wykryto działania niepożądane imbiru w postaci zgagi. Przeciwzapalne działanie imbiru wpływa na zmniejszenie wytwarzania prostaglandyn tym samym zmniejszając bóle menstruacyjne.

Postacie i dawki imbiru

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wymiotów w okresie ciąży należy spożywać 1000 mg ekstraktu z kłączy imbiru co odpowiada:

  • Jednej łyżeczce (5 g) świeżo startego kłącza imbiru
  • Dwóm łyżeczką syropu imbirowego
  • Czterem szklankom herbaty imbirowej
  • Czterem szklankom herbaty ze świeżego imbiru gdzie ½ łyżeczki świeżo tartego imbiru jest parzona w gorącej wodzie przez 5 – 10 minut

Jednakże nie wszyscy mogą spożywać tę przyprawę, bez skutków ubocznych szczególną uwagę powinny zwrócić osoby które:

  • Chorują na cukrzycę bądź na nadciśnienie tętnicze, ponieważ niektóre składniki imbiru wchodzą w interakcję z lekami przeciw zakrzepowymi jak i z lekami stosowanymi w cukrzycy wzmagając ich działanie hipoglikemizujące
  • Wykluczyć imbir ze swojej diety powinny osoby z chorobą kamieni żółciowych
  • Nie należy stosować jednocześnie imbiru z takimi produktami jak czosnek, żeń – szeń, miłorząb japoński z uwagi na zaburzenie procesu krzepnięcia krwi.
  • Spożywanie imbiru przez kobiety w ciąży uważa się za bezpieczne ale należy zwrócić uwagę na przyjmowane leki przez kobietę aby nie wywołać niepożądanych interakcji
  • Z uwagi na ostry i palący smak kobiety karmiące piersią powinny zrezygnować z przyjmowania imbiru z tego samego powodu osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, wrzody żołądka również powinny zaniechać jego spożywanie.

mgr Arleta Witan - Grzegrzółka

Dietetyk

Przeczytaj także: Święta dla kobiet w ciąży

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl