Wigilijna ryba po grecku pełna warzyw
Autor: Sylwia Pacyna
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Mała Marchew | 1 | szt |
| Mała papryka | 1 | szt |
| Średnia cukinia | 0,5 | szt |
| Mała Pietruszka | 1 | szt |
| Dynia | 0,5 | szklanki |
| Mała cebula | 1 | szt |
| Czosnek ząbek | 1 | szt |
| Przecier pomidorowy | 1 | szt |
| Sok z cytryny do smaku | 1 | szt |
| Pieprz, sól do smaku | 1 | szt |
| Oliwa/olej rzepakowy | 1 | łyżka |
| Mąka | 1 | szt |
| Jajko | 1 | szt |
| Ryba 100-200g | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Marchew, pietruszkę, cukinię ścieramy na tarce.
- Cebulę, paprykę i dynię kroimy w kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Warzywa dusimy razem ok. 15 minut.
- Gdy będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i sok z cytryny.
- Dusimy razem jeszcze 5 minut.
- Rybę oczyszczamy, obtaczamy w jajku i mące.
- Pieczemy 15 minut w 180st.
- Gotową rybę przekładamy sosem z warzywami.
