Dorsz pieczony z dodatkiem pomidorów z ziemniakami i miksem sałat
Autor: Monika Zakrzewksa
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Filet z dorsza | 1 | szt |
| Garść pomidorków koktajlowych | 1 | szt |
| Oliwa z oliwek | 1 | szt |
| Ziemniaki | 2 | szt |
| Miks sałat | 1 | szt |
| Ząbek czosnku | 1 | szt |
| Przyprawy: bazylia, słodka papryka, sól, pieprz. | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy z dodatkiem soli.
- Myjemy pomidorki i kroimy na pół.
- Obieramy czosnek.
- W moździerzu ucieramy przyprawy i dodajemy oliwę, nacieramy nimi rybę.
- Filet układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy wcześniej pokrojonymi pomidorkami.
- Zakrywamy naczynie i pieczemy ok. 20 minut.
- Podajemy z gotowanymi ziemniakami oraz miksem sałat polanych oliwą z oliwek.
