Kuku Sabzi
Autor: Magdalena Kot
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Jaja zerówki | 5 | szt |
| Garść orzechów włoskich | 1 | szt |
| Garść zielonej pietruszki | 1 | szt |
| Garść zielonej kolendry | 1 | szt |
| Garść szpinaku | 1 | szt |
| Kminek, kardamon, cynamon | 0,5 | łyżeczki |
| Jedna łyżeczka płaska proszku do pieczenia | 1 | szt |
| Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (ale nie extra virgin) | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Jaja zmłócić widelcem, dodać przyprawy i proszek do pieczenia.
- Orzechy stosować na suchej patelni, ostudzić i posiekać.
- Pietruszkę, kolendrę, szpinak posiekać na drobno.
- Wszystkie składniki zmieszać razem.
- Na patelnię, którą można użyć w piekarniku, wlać 4-5 łyżek oleju.
- Na patelnię wlać ciasto omletowe.
- Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 min.
- Po wyciągnięciu z piekarnika studzić przez 10 minut.
- Pokroić jak pizzę i podawać z jogurtem typu greckiego ( można również przygotować jogurt z dodatkiem drobno posiekanej mięty a omlet posypać posiekaną żurawiną lub nasionami owocu granata).
