banner

Klusie dyniusie

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Klusie dyniusie

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżka mąki tortowej 1 szt
100g dyni pomarańczowej 1 szt
2 łyżki cukru pudru 1 szt
3 łyżki mąki kartoflanki 1 szt
3 ziemniaki 1 szt
Łyżka masła 1 szt
Pół łyżeczki cynamonu 1 szt
1 jajko 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Klusie dyniusie to wesoła dyniowa propozycja na jesienny obiadek:)

Źródło: dziecijedza.com

Przygotowanie

    1. Ugotowane ziemniaki zgniatamy przez praskę, dodajemy startą na drobnych oczkach dynię, jajko, sól i mąkę.
    2. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto konsystencji plasteliny.
    3. Rolujemy wałeczek, który kroimy na krążki, wtedy kluseczki będą równej wielkości.
    4. Każdy krążek ciasta formujemy w okrągłą kluskę, a palcem robimy dziurkę.
    5. Gotujemy je kilka minut w osolonej wodzie na małym ogniu, następnie gorące kluski wykładamy do miski z masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, lekko mieszamy i wykładamy na talerzyki.
    6. Smacznego!

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.