banner

Gołąbki z młodej kapustki z kuskusem

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Gołąbki z młodej kapustki z kuskusem

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Masło 1 łyżka
Kapusta włoska- liść 6 szt
Kuskus 4 łyżki
Oregano świeże- listki 5 szt
Koperek świeży 0,5 szt
Marchew 1 szt
Pietruszka 1 szt
Pomidor 2 szt
Czosnek ząbek 2 szt
Mięso mielone z indyka 250 g
Pieprz czarny 1
Sól 1

Opis

Gołąbki, które ci zostaną możesz zamrozić.

Przygotowanie

    1. Sparz kapustę. Zagotuj w garnku wodę. Na wrzątek wrzuć kapustę. Gotuj około 5 minut pod przykryciem. Zdejmij odpowiednią liczbę liści. Jak będą za mało sparzone ponownie włóż na wrzątek.
    2. W misce przygotuj farsz na gołąbki. Zgnieć czosnek, dodaj mięso mielone, pieprz oraz kuskus i jajko. Dokładnie wymieszaj farsz.
    3. Nakładaj farsz na liść. Pamiętaj o odcięciu twardych części liścia. Gołąbki możesz także spiąć wykałaczką.
    4. Ułóż gołąbki w małym garnkuszku. Zalej wodą z kapusty, dodaj pozostałe składniki. Gotuj około 50 minut pod przykryciem
    5. Dla dziecka, które łabo radzi sobie zgryzieniem odrobinę zmiksuj, lub drobno pokrój.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl