banner

Sernik cytrynowy z lemon curd

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 30 minut

Sernik cytrynowy z lemon curd

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: lemon curd 1 szt
Masa serowa*: 800 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy), 4 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli masa wyda się wam mało słodka można dodać więcej), 200 ml śmietany kremówki, nieubitej, skórka otarta z 1 średniej cytryny, sok wyciśnięty z 3 średnich cytryn, opcjonalnie kilka kropel aromatu cytrynowego (ja nie dodawałam) 1 szt
Spód: (150 g podsuszonych biszkoptów, 70 g miękkiego masła, skórka starta z 1/2 cytryny) 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Spód: Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub za pomocą wałka na „pył”, przesypać do miski, dodać miękkie masło, skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników.
    2. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony wcześniej papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).
    3. Z zewnątrz szczelnie otulić tortownicę folią aluminiową, gdyż sernik ten powinien być pieczony w kąpieli wodnej.**
    4. Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek).
    5. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
    6. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 60 minut.
    7. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony posmarować lemon curd, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
    8. Jeśli będziemy trzymać się podanych zasad sernik wychodzi równy jak stół.
    9. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.