banner

Zupa z ciecierzycą

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Zupa z ciecierzycą

Składniki

Nazwa Ilość
1 mały seler 1 szt
100 g marchwi 1 szt
100 g ziemniaków 1 szt
2 małe cebule 1 szt
200 g ciecierzycy 1 szt
200 g kapusty włoskiej 1 szt
3 ząbki czosnku 1 szt
Łyżka rozmarynu 1 szt
2 łyżki oleju 1 szt
Sól do smaku 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ciecierzycę namoczyć na noc.
    2. Pokrojoną w talarki cebulę, razem z pokrojonym w plastry czosnkiem i rozmarynem zeszklić na oleju.
    3. Poszatkować kapustę, pokroić seler, marchew i ziemniaki.
    4. Ciecierzycę wraz z pozostałymi składnikami gotować wodzie (woda w takiej ilości, aby przykryć wszystkie warzywa), aż do zmięknięcia.
    5. Na końcu można doprawić solą.
    6. W wersji nie wegetariańskiej można dodać kawałek pokrojonej w kostkę i zrumienionej na patelni (bez tłuszczu) kiełbasy, szynki lub kurczaka.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.