banner

Zupa (krem) z soczewicy

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: brak czasu

Zupa (krem) z soczewicy

Składniki

Nazwa Ilość
3 łyżki jogurtu naturalnego 1 szt
300 g kapusty 1 szt
4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 szt
400 g soczewicy czerwonej 1 szt
5-6 szklanek bulionu drobiowego 1 szt
Mała papryka 1 szt
Mały por 1 szt
Ewentualnie sól do smaku 1 szt
Łyżka oleju 1 szt
Mała cebula 1 szt
Rozmaryn 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Soczewicę namoczyć na noc, po czym odlać wodę.
    2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
    3. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem, czosnek i rozmaryn dodając dopiero w ostatnim etapie smażenia.
    4. Pozostałe warzywa pokroić na kawałki wg uznania (wielkość - w zależności czy chcemy zmiksować je na zupę krem, czy nie).
    5. Do gotującego się bulionu dodać soczewicę – gotować ją ok. 5-10 min, a następnie dodać wszystkie pozostałe warzywa, oprócz pora.
    6. Wszystko gotować około 30 min, a następnie dodać pora, cebulę z czosnkiem oraz rozmarynem i gotować jeszcze przez ok. 10 min.
    7. W ostatnim etapie dodać do garczka śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach wychłodzonej zupy.
    8. Wszystko pomieszać.
    9. W zależności od preferencji zupę można zmiksować na krem lub spożywać z całymi kawałkami warzyw i nasionami soczewicy

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.