banner

Wiosenna sałatka z tuńczykiem

Autor: Magdalena Kot

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Wiosenna sałatka z tuńczykiem

Składniki

Nazwa Ilość
Jajka 2 szt
1-2 puszki tuńczyka ( wg uznania) 1 szt
Młode ziemniaki 400 g
Zielony groszek zblanszowany (lekko ugotowany w osolonej wodzie) 200 g
Pomidorki przekrojone na połówki 200 g
Mały słoik czarnych oliwek bez pestki 1 szt
Dressing : dwie łyżeczki startego chrzanu zmieszane z czterema łyżkami jogurtu, 1 szt
Olej z oliwek extra virgin 3 łyżki
Skórka i sok z jednej cytryny 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ziemniaczki wyszorować, pozostawiając młodą skórkę nie obraną.
    2. Przepołowić i wstawić do piekarnika skropione oliwą z oliwek na 30-35 min, 200- 220 stopni Celsjusza.
    3. Jajka ugotować na półtwardo, 5-6 min od zagotowania się wody, przełożyć na 2 min do zimnej wody przed obraniem ze skorupek.
    4. Zmieszaj składniki dressingu w miseczce i dopraw do smaku według gustu.
    5. W misce sałatkowej skomponuj razem jajka pokrojone w ćwiartki, upieczone ziemniaczki, pomidorki pokrojone na połówki, zielony groszek, oliwki pokrojone również na pół oraz odsączone kawałki tuńczyka.
    6. Dodaj dressing i lekko wymieszaj całość aby wszystkie smaki się połączyły.
    7. Można też sałatkę dodatkowo posypać pieprzem lub czerwoną słodką papryką dla dodatkowego koloru i smaku.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.