Gryczane Ciasto Czekoladowe
Autor: Agnieszka Bernatowicz
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Sucha kasza gryczana | 200 | g |
| Jajka | 3 | szt |
| Cukier | 4 | łyżki |
| Jogurt naturalny | 2 | łyżki |
| Płatki owsiane | 0,5 | szklanki |
| Ciemne kakao | 1,5 | łyżka |
| Cynamon | 1 | łyżeczka |
| Przyprawa korzenna | 1 | łyżeczka |
| Proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka |
Przygotowanie
-
Dla Dzieci powyżej 1,5 roku życia
- Kaszę ugotować w wodzie i ostudzić.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Dodać do kaszy wszystkie składniki oprócz białek. Zblendować.
- Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać je do masy i delikatnie mieszać łyżką.
- Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180°C ) na 35-40 minut.
- Gotowe ciasto można ozdobić roztopioną czekoladą i owocami.
