Tradycyjne pączki z różą
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 szklanka mleka | 1 | szt |
100 g masła | 1 | szt |
25 g świeżych drożdży | 1 | szt |
3 szklanki mąki krupczatki | 1 | szt |
5 łyżek cukru z wanilią | 1 | szt |
6 żółtek | 1 | szt |
Dodatkowo: (kandyzowana lub smażona skórka z pomarańczy (opcjonalnie)) | 1 | szt |
Konfitura różana lub inna | 1 | szt |
Lukier: (1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny) | 1 | szt |
Smalec do smażenia (ewentualnie olej) | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |