banner

Czekoladowa szarlotka- obłędna :)

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Czekoladowa szarlotka- obłędna :)

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (ewntualnie 2-3 łyżki piany z białek, cukier do oprószenia piany z białek, bita śmietana, lody waniliowe lub sos waniliowy) 1 szt
Składniki na ciasto: (6 łyżek kakao, 2 szklanki mąki pszennej, 150 g miękkiego masła, 7-8 łyżek cukru, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2-3 łyżki zimnej wody lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (jeśli będzie potrzeba by rozluźnić ciasto)) 1 szt
Składniki na masę: (1,20 kg kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta), 25 g masła, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta kardamonu, 50 g posiekanej czekolady deserowej, 1/2 szklanki cukru (lub więcej, zgodnie z upodobaniami smakowymi)) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Przesiać do miski mąkę i kakao.
    2. Dodać masło i wcierać je palcami, aż ciasto będzie przypominało zacierki.
    3. Dosypać cukier i zamieszać.
    4. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i wyrobić ciasto, jeśli będzie za suche, by je zagnieść, dodać odrobinę wody lub śmietany.
    5. 2/3 ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim tortownicę o śr. 21 cm (spód i boki formy - mniej więcej do 2/3 wysokości).
    6. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    7. Z pozostałej części ciasta uformować kulę również schłodzić.
    8. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
    9. Jabłka wrzucić do rondla, dodać masło, cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną (ok 15. min.).
    10. Na koniec dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
    11. Zostawić, aby nieco przestygły, następnie dodać posiekaną czekoladę.
    12. Pozostała schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm i powycinać z niego foremką gwiazdki, kwiaty, liście etc.
    13. Widelcem ponakłuwać ciasto w formie i podpiec około 10-15 min w temp. 180°C.
    14. Ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć na nie masę jabłkową.
    15. Na wierzchu ułożyć gwiazdki z ciasta (kwiatki, listki itp.).
    16. Posmarować je cienko białkiem i oprószyć cukrem.
    17. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, aż ciasto z wierzchu będzie zarumienione i chrupiące.
    18. Podawać na ciepło lub zimno, szczególnie polecam z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub sosem waniliowym.
    19. Smacznego. :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.