banner

Ogórki kiszone

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 40 minut

Ogórki kiszone

Składniki

Nazwa Ilość
Korzeń chrzanu - kawałek 1 szt
Ogórki twarde gruntowe 6 szt
Koper gałązka 1 szt
Liść dębu - kawałek 1 szt
Pieprz kolorowy 4 szt
Czosnek, ząbek 3 szt
Liść laurowy 1,5 szt
Sól 2 łyżki
Ziele angielskie 3 szt

Opis

Bardzo proste w wykonaniu a duża satysfakcja, że dziecko je ogórki własnej roboty.

Podane składniki są na jeden słoik. Solimy 1 czubatą łyżkę = 2 płaskie na litr wody.

Przygotowanie

    1. Wyparz słoiki.
    2. W garnku zagotuj wodę. Pod koniec gotowania dodaj sól.
    3. Ogórki dokładnie umyj. Użyj tylko w pełni zdrowe.
    4. Do wyparzonych słoików włóż sciśle ogórki, następnie dodaj wszystkie przyprawy. Zalej gorącą wodą i dokładnie zakręć.
    5. Połóż do góry nogami. Gdy ostygną ponownie sprawdź czy są dobrze zakręcone i odstaw do piwnicy,czy ciemnej szafki.
    6. Gotowe. Najmłodszym dzieciom ogórki podawaj bez skórki.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.