Szpinakowy makaron z owocami morza
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Mieszanka mrożonych owoców morza (krewetki, kalmary, ośmiornice, mule) | 250 | g |
| Makaron pełnoziarnisty typu rurki (jest zdrowszy od zwykłego jasnego z pszenicy durum, ponieważ zawiera więcej minerałów i błonnika, dzięki czemu szybciej wypełnia żołądek dając poczucie sytości), | 250 | g |
| 1 opakowanie szpinaku mrożonego (400g) lub 5 garści świeżych liści szpinaku | 1 | szt |
| Duże cebule | 2 | szt |
| 1 opakowanie jogurtu naturalnego | 250 | g |
| 5 łyżek (50g) startego parmezanu (lub innego długo dojrzewającego sera) do posypania | 1 | szt |
| Zioła prowansalskie | 2 | łyżeczki |
| Szczypta soli | 1 | szt |
| Szczypta pieprzu | 1 | szt |
| Olej rzepakowy | 2 | łyżki |
Opis
Danie może być bezglutenowe, jeśli zastąpimy pszenny lub żytni makaron kukurydzianym lub ryżowym.
Oto propozycja pożywnego, lekkiego i pysznego dania obiadowego, które powinno zasmakować naszym pociechom. Jest to dobry sposób na przemycenie w posiłku tak często nielubianego przez dzieci szpinaku oraz szansa na poznanie nowego produktu, jakim są owoce morza. Możemy je wprowadzać do diety dziecka, które ukończyło już 2 lata, najlepiej zaserwować je maluchowi w wieku 3-4 lat.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Do gotującej się, posolonej wody włożyć makaron, gotować aż makaron uzyska stopień twardości al dente.
- W międzyczasie obrać cebulę, drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego (cebula ma się zeszklić).
- Do podsmażonych składników dorzucić owoce morza, smażyć około 5 minut.
- Po tym czasie dodać świeży/mrożony szpinak.
- Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.
- Dodać jogurt naturalny, posypać serem i całość dokładnie wymieszać.
- Odcedzić makaron i nałożyć porcje.
