Ryżowo-malinowe babeczki dla małych łasuchów
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Ryż paraboliczny | 150 | g |
| Woda | 0,5 | szklanki |
| Mleko 1,5% tł (lub np. migdałowe) | 1,5 | szklanka |
| Suszone daktyle | 0,5 | szklanki |
| Garść siekanych migdałów | 1 | szt |
| 1 opakowanie cukru waniliowego (można też dodać kilka kropel ekstraktu wanilii) | 1 | szt |
| Mrożone maliny (mogą być inne owoce świeże lub mrożone) | 1 | szklanka |
| Gorzkie kakao | 2 | łyżeczki |
| Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Dla dziecka od 1. roku życia
Jeśli zastąpimy mleko krowie innym mlekiem (np. migdałowym) deserek ten możemy podawać maluchowi cierpiącemu na nietolerancję laktozy.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Rozmrozić maliny.
- Zmiksować daktyle za pomocą blendera.
- Do wcześniej przygotowanego rondelka wlać mleko, wodę, lekko posolić, dodać zmiksowane daktyle i cukier waniliowy (opcjonalnie ekstrakt wanilii).
- Doprowadzić całość do wrzenia i w tym momencie dorzucić sypki ryż.
- Mieszaninę gotować przez około 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając, by ryż się nie przypalił.
- Całość zdjąć z ognia gdy ryż wchłonie płyn.
- Do ugotowanej mieszaniny wsypać posiekane migdały i rozmrożone maliny.
- Całość wymieszać łyżką.
- Tak powstałą masę przełożyć do miseczek lub salaterek i wstawić do lodówki w celu schłodzenia na około 45 minut.
- Po tym czasie wyjąć zimny deser i oprószyć wierzch kakao.
- Podawać na zimno (konsystencja puddingu). Smacznego!
