Ciasto mocno czekoladowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| 1 szklanka mąki tortowej | 1 | szt |
| 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado | 1 | szt |
| 1/2 szklanki wody | 1 | szt |
| 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki | 1 | szt |
| 1/4 łyżeczki sody | 1 | szt |
| 100 g mrożonych wiśni lub malin (opcjonalnie) | 1 | szt |
| 2/3 szklanka jasnego cukru demerara | 1 | szt |
| 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60% | 1 | szt |
| 200 g masła | 1 | szt |
| 3 pełne łyżki kakao | 1 | szt |
| Składniki na polewę: (1-1,5 szklanka cukru pudru (w zależności od tego jaką gęstość polewy chcemy uzyskać), 3 pełne łyżki kakao , 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 1-2 łyżki soku z malin) | 1 | szt |
| 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia | 1 | szt |

