Placuszki z buraka i gruszki
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 10 minut
 
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Duży ugotowany lub upieczony burak | 1 | szt | 
| Dojrzała gruszka | 1 | szt | 
| Jajko | 1 | szt | 
| 2-3 łyżki mąki (pszennej pełnoziarnistej, owsianej, orkiszowej lub mix) | 1 | szt | 
| Olej lub oliwa (ew. masła) | 1 | łyżka | 
| Proszek do pieczenia (można pominąć) | 0,5 | łyżeczki | 
Opis
Z przepisu wychodzi ok. 12 placuszków. Idealne do rączki.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    - Buraka ugotować (najlepiej na parze) lub upiec do miękkości.
- Gruszkę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne.
- Wszystkie składniki razem zblendować i smażyć niewielkie placuszki na suchej patelni.
- Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza – przewrócić na drugą stronę.
 

 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                