Naleśniki bez jajek
Autor: Natalia Kozielska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut
.jpg) 
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Mleko | 1 | szklanka | 
| Woda gazowana | 0,75 | szklanki | 
| Siemię lniane | 2 | łyżki | 
| Woda | 6 | łyżek | 
| Mąka pszenna | 1 | szklanka | 
| Olej roślinny | 3 | łyżki | 
| Szczypta soli | 1 | łyżeczka | 
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    - Mieszamy mleko z wodą, następnie dodajemy kisiel z siemienia lnianego (przygotowany wg proporcji 2 łyżki stołowe siemienia lnianego + 6 łyżek stołowych wody (odpowiednik 2-óch jajek)) oraz mąkę i szczyptę soli
- Na końcu dodajemy olej roślinny.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Gotowe ciasto naleśnikowe pozostawiamy na ok. 15 min.
- Smażymy naleśniki na skropionej niewielką ilością oleju patelnią (wskazówka: najlepiej smażyć na patelni teflonowej, wtedy ciasto nie będzie tak przywierało i nie będzie konieczne stosowanie dodatkowej ilości oleju).
- Ciepłe naleśniki możemy podawać na słodko lub na słono – wedle uznania.
 

 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                