Pulpeciki z dorsza
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Dorsz (filet) | 500 | g | 
| Jajko | 1 | szt | 
| Nieduża cebula | 1 | szt | 
| Bułka tarta lub kasza manna | 4 | łyżki | 
| Garść posiekanych ziół: pietruszki i koperku | 1 | szt | 
| Pieprz, dla starszych dzieci: sól | 1 | szt | 
Opis
Z przepisu wykonasz ok. 20 sztuk.
* Pulpeciki można mrozić.
* Doskonale pasują do surówki z marchewki i jabłka.
* BLW – idealne do rączki.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    
- Jeśli masz mrożoną rybę – rozmroź i osusz.
 - Świeżą rybę opłucz i osusz.
 - Pokrój na kawałki.
 - Cebulę obierz, pokój na mniejsze kawałki.
 - Zblenduj rybę wraz z cebulą lub dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
 - Dodaj do masy jajko, bułkę tartą, zioła i przyprawy. Wyrób masę.
 - Zwilż dłonie wodą i uformuj kulki średnicy ok. 5cm.
 - W szerokim garnku zagotuj wodę lub bulion warzywny.
 - Do wrzątku wrzucaj porcjami pulpeciki, tak by swobodnie mogły się gotować.
 - Gotuj 8 minut na średnim ogniu.
 - Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową na sitko lub ściereczkę, by odsączyć nadmiar płynu.
 
 
