banner

Makaron bolognese

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Makaron bolognese

Składniki

Nazwa Ilość
Bazylia świeża -listki 6 szt
Seler naciowy - kawałek 1 szt
Cebula cukrowa 0,25 szt
Gouda - ser żółty 100 g
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Pomidor 2 szt
Woda 0,5 szklanki
Czosnek ząbek 2 szt
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Makaron spaghetti z pszenicy durum 100% 100 g
Mięso mielone wieprzowe 100 g
Oregano suszone 1 łyżeczka
Papryka czerwona 0,5 szt
Pieprz czarny 1
Rodzynki sułtanki 10 szt
Sól 1
Tymianek 1

Opis

Starszym dzieciom możesz dodać także oliwki. Tym co nie lubią ich widoku możesz zmiksować.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ugotuj makaron
    2. Na patelni rozgrzej oliwę.
    3. Wrzuć mięso mielone. Podsmaż aż mięso przestanie być czerwone.
    4. W blenderze zmiksuj pomidory, cebulę, selera, paprykę czerwoną, rodzynki, trochę sera żółtego.
    5. Na patelnię dodaj sos. Po paru minutach dodaj koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody.
    6. Dopraw.
    7. Pod koniec smażenia dodaj starty ser żółty.
    8. Wymieszaj sos z makaronem. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.