banner

Nibyryba wigilijna

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Nibyryba wigilijna

Składniki

Nazwa Ilość
1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szt
2 łyżki klarowanego masła 1 szt
250g pieczarek 1 szt
3 czarne drylowane oliwki 1 szt
Sól i pierz 1 szt
1 cebula 1 szt

Opis

Źródło:dziecijedza.com

Przygotowanie

    1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub w piórka, jak kto lubi i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez chwilę, a następnie odparowujemy wodę, aby pieczarki były suche, doprawiamy i studzimy.
    2. Na arkuszu ciasta francuskiego wykrawamy nożem rybki, mogą być różnych kształtów i wielkości, tylko muszą mieć siostrę bliźniaczkę do pary;)
    3. Na rybkę nakładamy farsz pieczarkowy, przykrywamy drugą taką samą, brzegi dociskamy, a wierzch lekko nacinamy.
    4. Pieczemy na złoty kolor ok. 10-15 min w temp. 180 stopni.
    5. Gotowym rybkom robimy oko z plasterka czarnej oliwki i podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego!

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.