banner

Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem

Autor: Agnieszka Daria Kula

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem

Składniki

Nazwa Ilość
Jajka (2 szt.) 1 szt
Jajko do panierowania 1 szt
Oliwa z oliwek (1 łyżka) 1 szt
Pieprz, sól, bazylia 1 szt
Posiekana natka pietruszki (2 łyżki) 1 szt
Ryż (300 g) 1 szt
Woda (3 szklanki) 1 szt
Zielony groszek mrożony (200 g) 1 szt
Płatki owsiane do obtoczenia 1 szt
Oliwa z oliwek 1 szt

Opis

•Zamiast białego ryżu można przygotować kotlety z ryżem brązowym.

•Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem polecane są osobom z alergią na białko mleka krowiego,

a także osobom na diecie wegetariańskiej.

•Dzieci uczulone na białko mleka krowiego często są również uczulone na białko jaja kurzego.

W takim przypadku przepis można lekko zmodyfikować stosując zamiast jaj kurzych- jajka przepiórcze. Należy jednak pamiętać, że 1 jajko kurze odpowiada 3 jajom przepiórczym. Jajka przepiórcze są zazwyczaj dobrze tolerowane przez dzieci z alergią.

•Potrawy smażone można podawać dzieciom dopiero po 3 roku życia, nie częściej jednak niż 1 raz w tygodniu.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ryż należy ugotować na półsypko.
    2. Cebulę obrać, pokroić, drobno pokroić, zarumienić na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek.
    3. Groszek zielony należy ugotować.
    4. Do ugotowanego ryżu należy dodać cebulę, ugotowany groszek, posiekaną natkę pietruszki i umyte jajka.
    5. Całość wymieszać i doprawić solą, bazylią i pieprzem.
    6. Następnie należy uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w jajku i płatkach owsianych.
    7. Usmażyć.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.