banner

Bezglutenowe naleśniki jarskie

Autor: Natalia Gregorowicz

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Bezglutenowe naleśniki jarskie

Składniki

Nazwa Ilość
0,5 l wody lub mleka/mleka ryżowego 1 szt
1 g cukru, 1 szt
2,5 g oleju rzepakowego lub oliwy 1 szt
250 g mąki makaronowej bezglutenowej lub gryczanej 1 szt
Szczypta soli, 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Wymieszać mąkę z solą i cukrem.
    2. Wlać mleko lub wodę, wymieszać.
    3. Do ciasta dodać olej, wymieszać.
    4. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
    5. Farsz: kukurydza, pokrojone - papryka , pomidor, pieczarki.
    6. Wszystko poddusić 10 min. bez tłuszczu, z dodatkiem tymianku, często mieszając.
    7. Nałożyć na naleśniki i złożyć je na pół.
    8. Podpiec na patelni gotowe naleśniki z obu stron.
    9. Do naleśników można zrobić sos z jogurtu naturalnego z dodatkiem startego ogórka, czosnku oraz ziół prowansalskich.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.