Czekoladowy shake
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas przygotowania: 5 minut
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Mleko 2% tłuszczu (jeśli dziecko jest uczulone na białka mleka krowiego to można je zastąpić innym, np. migdałowym), | 3 | szklanki | 
| Dojrzałe banany | 3 | szt | 
| Gorzkie kakao | 2 | łyżeczki | 
| Wiórki kokosowe do posypania | 1 | szt | 
| Opcjonalnie (jeśli chcemy, by shake był orzeźwiający) kilka kostek lodu | 1 | szt | 
Opis
Dla dziecka od 1.5 roku życia
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    
- Mleko schłodzić wcześniej w lodówce.
 - Obrać banany ze skórki i pokroić w grubsze plasterki.
 - Schłodzone mleko przelać do blendera, dorzucić pokrojone wcześniej banany.
 - Całość zmiksować.
 - Dosypać odmierzoną ilość kakao, zblendować na gładką masę.
 - Deser rozlać do szklanek, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.
 - Opcjonalnie dorzucić do szklanek po kilka kostek lodu – wtedy otrzymamy prawdziwie letni, orzeźwiający deser.
 
 
