Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem
Autor: Agnieszka Daria Kula
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Jajka (2 szt.) | 1 | szt |
| Jajko do panierowania | 1 | szt |
| Oliwa z oliwek (1 łyżka) | 1 | szt |
| Pieprz, sól, bazylia | 1 | szt |
| Posiekana natka pietruszki (2 łyżki) | 1 | szt |
| Ryż (300 g) | 1 | szt |
| Woda (3 szklanki) | 1 | szt |
| Zielony groszek mrożony (200 g) | 1 | szt |
| Płatki owsiane do obtoczenia | 1 | szt |
| Oliwa z oliwek | 1 | szt |
Opis
•Zamiast białego ryżu można przygotować kotlety z ryżem brązowym.
•Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem polecane są osobom z alergią na białko mleka krowiego,
a także osobom na diecie wegetariańskiej.
•Dzieci uczulone na białko mleka krowiego często są również uczulone na białko jaja kurzego.
W takim przypadku przepis można lekko zmodyfikować stosując zamiast jaj kurzych- jajka przepiórcze. Należy jednak pamiętać, że 1 jajko kurze odpowiada 3 jajom przepiórczym. Jajka przepiórcze są zazwyczaj dobrze tolerowane przez dzieci z alergią.
•Potrawy smażone można podawać dzieciom dopiero po 3 roku życia, nie częściej jednak niż 1 raz w tygodniu.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

