Kotlety schabowe z panierką bez jajek
Autor: Natalia Kozielska
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 10 minut
.jpg) 
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| ok. 0,5 kg schabu bez kości | 1 | szt | 
| 2-4 łyżki mąki do obtoczenia (wedle uznania) | 1 | szt | 
| 8 łyżek mąki z ciecierzycy/ kukurydzianej/ ziemniaczanej (lub innej) + 12-16 łyżek wody | 1 | szt | 
| bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierowania | 1 | szt | 
| Sól, pieprz | 1 | szt | 
| Olej do smażenia | 1 | szt | 
Opis
Wskazówka: po usmażeniu, warto położyć na chwilę kotlety na ręcznikach papierowych, tak aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    - Mięso myjemy, a następnie osuszamy ręcznikami papierowymi.
- Kroimy na ok. 4 plastry a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie kolejno obtaczamy w mące, potem w zawiesinie z mąki (wg ww. podanych proporcji), a na końcu w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
 

 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                