Bezglutenowe ciasto z gruszkami i cynamonem
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 20 minut
 
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Średnie gruszki (dojrzałe, lecz nie rozpadające się, słodkie | 5 | szt | 
| Olej kokosowy | 1 | szklanka | 
| Mąka kukurydziana | 1 | szklanka | 
| Skrobia ziemniaczana | 0,5 | szklanki | 
| Siekane orzechy włoskie | 0,5 | szklanki | 
| Sok z cytryny | 2 | łyżki | 
| Jaja | 3 | szt | 
| Brązowy cukier (może być również zwykły, biały cukier) | 1 | szklanka | 
| 1 opakowanie cukru waniliowego | 1 | szt | 
| Cynamon | 2 | łyżeczki | 
| Miód do polania ciasta | 1 | łyżka | 
| Szczypta soli | 1 | szt | 
Opis
Dla dziecka od 2. roku życia
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    - Rozpuścić w rondelku olej kokosowy (naturalnie występujący w stanie stałym).
- Umyć i obrać ze skórki gruszki, a następnie pokroić na ćwiartki (można też cieniej – na ósemki, lub plasterki). Do tak przygotowanych gruszek dodać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać a następnie odstawić.
- Do przygotowanej miski wsypać mąkę kukurydzianą, dodać skrobię ziemniaczaną i siekane orzechy. Całość wymieszać łyżką.
- Wyjąć jajka z lodówki, ogrzać a następnie wybić do miseczki oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem waniliowym oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Do masy żółtkowej dodać mieszaninę mąki i orzechów i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek, wymieszać. Następnie ostrożnie dodawać pozostałą część piany cały czas lekko mieszając, by zachować puszystość ciasta.
- Masę wyłożyć na dno wcześniej przygotowanej okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 190 °C (ustawić na grzanie z góry i z dołu).
- Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone w plastry lub w ćwiartki/ósemki gruszki, posypać je cynamonem.
- Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.
- Upieczone, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i polać po wierzchu miodem. Można podawać zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Smacznego!
 

 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                