Piernik tradycyjny
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 40 minut
 
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej | 1 | szt | 
| 100-150 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (można zastąpić kandyzowaną) | 1 | szt | 
| 12 goździków | 1 | szt | 
| 150 g blanszowanych migdałów, posiekanych (ja używam gotowych siekanych z lidla, to zaoszczędza trochę czasu0 | 1 | szt | 
| 150 g cukru (u mnie brązowy) | 1 | szt | 
| 2 łyżeczki cynamonu | 1 | szt | 
| 2 łyżki kakao (można pominąć) | 1 | szt | 
| 2 ziarenka czarnego lub białego pieprzu 2 łyżeczki sody oczyszczonej | 1 | szt | 
| 2-3 łyżki mleka lub wody, | 1 | szt | 
| 3 ziarenka ziela angielskiego | 1 | szt | 
| 300 ml miodu | 1 | szt | 
| 550 g mąki pszennej | 1 | szt | 
| 6 ziaren kardamonu | 1 | szt | 
| Polewa czekoladowa (przygotowujemy, gdy piernik już zmięknie): (120 g gorzkiej czekolady,2-3 łyżki oleju lub miękkiego masła) | 1 | szt | 
| 2 łyżeczki sody oczyszczonej | 1 | szt | 
| 4 jajka | 1 | szt | 
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl


 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                