Korzenny jabłecznik
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 20 minut
 
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Jabłka | 3 | szt | 
| Woda | 0,25 | szklanki | 
| Miód | 2 | łyżki | 
| Mąka orkiszowa | 1 | szklanka | 
| Mąka żytnia typ 2000 | 0,5 | szklanki | 
| Proszek do pieczenia | 0,5 | łyżeczki | 
| Soda oczyszczona | 0,5 | łyżeczki | 
| Cynamon | 1 | łyżeczka | 
| Imbir | 0,5 | łyżeczki | 
| Gałka muszkatołowa | 0,5 | łyżeczki | 
| Miód | 2 | łyżki | 
| Woda | 0,25 | szklanki | 
| Cukier puder z ksylitolu | 2 | łyżki | 
| Jajka | 2 | szt | 
| Mus jabłkowy (2/3 szklanki), który wykonasz (z 3 jabłek, 1/4 szklanki wody i 2 łyżek miodu ) | 1 | szt | 
Opis
Dla dziecka powyżej 1,5 roku życia.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    - Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w talarki.
- Przełóż do garnka.
- Zalej ¼ szklanki wody
- Gotuj pod przykryciem kilka minut, aż jabłka staną się miękkie, na koniec dodaj 2 łyżki miodu.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Jajka roztrzep w misce i dodaj do suchych składników razem z ¼ szklanki wody, musem i płynnym miodem.
- Wymieszaj dokładnie łyżką.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż jabłka, a na wierzch wylej ciasto.
- Zapiekaj bez przykrycia 35-40 minut (patyczek włożony do ciasta powinien być suchy).
- Po upieczeniu ciasto oddziel od brzegów naczynia, nałóż przykrywkę i szybkim ruchem obróć ciasto tak, aby jabłka były na górze.
- Zsuń jabłecznik piernikowy na ozdobny talerz.
 

 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                