Chlebek bananowy
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 20 minut
 
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| 3-4 dojrzałe banany | 1 | szt | 
| Roztopione masło | 75 | g | 
| Jajko | 1 | szt | 
| Soda | 1 | łyżeczka | 
| Mąka pszenna | 1,5 | szklanka | 
| Ewentualnie: ¾ szklanki cukru | 1 | szt | 
| Dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały itp. | 0,5 | szklanki | 
Opis
Na zdjęciu wersja bez bakalii.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    - Rozgrzej piekarnik na 170 st.C.
- Banany obierz ze skórki i wrzuć do miski.
- Poduś widelcem na gładką masę.
- Wrzuć bakalie (jeśli dodajesz rodzynki wcześniej zalej je wrzątkiem, by zmiękły) .
- Masło rozpuść w mikrofalówce lub rondelku, wlej do bananów.
- Dodaj jajko.
- Wsyp mąkę i sodę.
- Wymieszaj łyżką wszystkie składniki.
- Przygotuj foremkę: wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub delikatnie posmaruj masłem/ olejem.
- Wlej masę do foremki.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut (do suchego patyczka).
 

 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                