banner

Wiosenny specjał rabarbarowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Wiosenny specjał rabarbarowy

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (20 dag mąki, 1/2 szklanki mleka, 10 g drożdży świeżych, 80 g masła, 1 łyżka cukru, szczypta soli) 1 szt
Składniki na nadzienie: (75 dag rabarbaru, 20 dag kwaśnej śmietany, 7 łyżek cukru, 4 jajka, 1 duży cukier waniliowy (32 g), 2 czubate łyżki cukru pudru) 1 szt

Opis

Powiem tak, po tym placku rabarbarowym na nowo zakochałam się w rabarbarze. Tym smakołykiem można zdobyć uznanie nawet wybrednego smakosza. :)

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Drożdże rozmieszać w lekko podgrzanym mleku.
    2. Pracujące połączyć z mąką, szczyptą soli i łyżeczką cukru i na końcu masłem. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min do 1 h.
    3. Rabarbar umyć, oczyścić z łyka, pokroić na kawałki ok. 2 cm długości.
    4. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem.
    5. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić, oprószyć mąką lub kasza manną. Rozwałkować ciasto na placek ok. 2 cm większy od średnicy tortownicy.
    6. Włożyć do formy, dociskając brzegi ciasta do jej ścianek. Odstawić na 10 minut.
    7. Rabarbar przełożyć na ciasto, zalać polewą śmietanową.
    8. Piec ok 45 min. w temperaturze 200° C.
    9. Jeśli ciasto zacznie się zbyt szybko rumienić można je przykryć z wierzchu folią aluminiową.
    10. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    11. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.