banner

Makaron z kurczakiem i gorgonzolą

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Makaron z kurczakiem i gorgonzolą

Składniki

Nazwa Ilość
Gorgonzola 40 g
Mix sałat 0,25 szt
Pieczona pierś z kurczaka 0,5 szt
Pomidor 1 szt
Sok z cytryny 2 łyżeczki
Makaron spaghetti z pszenicy durum 100% 100 szt
Szczypiorek 0,5 szt

Opis

W przepisie wykorzystałam resztki kurczaka, które pozostały mi z całego kurczaka pieczonego, którego robiłam dzień wcześniej. Jak nie masz resztek to kawałki kurczaka (udziec, lub pierś) zamarynuj w sosie sojowym, czosnku, bazylii, papryce czerwonej minimum z 15 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni 45 minut.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
    2. Pokrój w kostkę kurczaka.
    3. W naczyniu żaroodpornym wyłóż makaron, następnie kurczaka, posyp pokruszonym serem gorgonzola (Zapiekaj 15 minut)
    4. Tak przygotowanego kurczaka podawaj na sałacie skropionej sokiem z cytryny.
    5. Na wierzch kurczaka połóż pokrojonego pomidora oraz szczypiorek.
    6. Smacznego

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.