banner

Kolorowa sałatka

Autor: Agnieszka Daria Kula

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Kolorowa sałatka

Składniki

Nazwa Ilość
Czerwona cebula (1 mała) 1 szt
Czerwona fasola (100 g) 1 szt
Gotowane buraczki (150 g) 1 szt
Gotowane ziemniaki (150 g) 1 szt
Jogurt sojowy naturalny (1 łyżka) 1 szt
Kukurydza (100 g) 1 szt
Ogórek kiszony (2 szt.) 1 szt
Oliwa z oliwek (2 łyżki) 1 szt
Siekana natka pietruszki 1 szt
Zioła prowansalskie (do smaku) 1 szt

Opis

• Jogurt sojowy jest opcją, a nie koniecznością. Dzieciom, które uczula soja nie należy podawać soi i jej przetworów.

• Taką sałatkę można podawać dziecku w 2. roku życia.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, pokroić w kostkę.
    2. Buraczki ugotować, drobno pokroić.
    3. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
    4. Ogórki pokroić w kostkę.
    5. Kukurydzę ugotować, dodać czerwoną fasolę.
    6. Wymieszać wszystkie warzywa razem z oliwą z oliwek.
    7. Dodać jogurt sojowy naturalny.
    8. Na koniec posypać pietruszką i ziołami prowansalskimi.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.