banner

Pulpety gotowane na parze z warzywami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Pulpety gotowane na parze z warzywami

Składniki

Nazwa Ilość
Grahamka 0,5 szt
Jajko 1 szt
Masło 1 łyżka
Jogurt naturalny 2 łyżki
Kleik ryżowy 1 łyżka
Koperek świeży 0,5 szt
Marchew 1 szt
Por 0,5 szt
Woda 0,5 szklanki
Wołowina 250 g
Czosnek ząbek 1 szt
Natka pietruszki 0,5 szt

Opis

Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)

Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.

Nie gotujemy na dużym ogniu.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Zagotuj wodę.
    2. W międzyczasie pokrój drobno warzywa.
    3. Na wrzątek wrzuć marchewkę, pora, natkę pietruszki oraz koperek. Gotuj 15 minut.
    4. Połącz wywar z masełkiem oraz kleikiem. Zmiksuj.
    5. Poczekaj aż wywar ostygnie i dodaj jogurt.
    6. Mięso oraz grahamkę zmiksuj.
    7. Połącz mięso z grahamką, jajkiem, czosnkiem oraz pieprzem Uformuj pulpeciki.
    8. W garnku zagotuj odrobinę wody.
    9. Do garnka wstaw podstawkę do gotowania na parze.
    10. Wyłóż na podstawkę pulpety. Gotuj około 15-20 minut.
    11. Pulpety polej wywarem warzywnym. Możesz także pulpety podgotować w wywarze warzywnym. Gotowe.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.