Żurawinowe muffinki
Autor: Magdalena Uchman
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Mąka pszenna | 2 | szklanki |
| Cukier | 0,5 | szklanki |
| Jaja | 2 | szt |
| Mleko 1,5 - 2% | 0,75 | szklanki |
| Proszek do pieczenia | 2 | łyżki |
| Suszona żurawina | 1 | szklanka |
| Burak średni | 1 | szt |
| Masło | 100 | g |
Opis
Przepis z naszego E-booka: E-book z przepisami dla Dzieci w wieku Szkolnym na 30 dni.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Żurawinę suszoną zalej gorącą wodą i odstaw do namięknięcia.
- Buraka obierz i ugotuj do miękkości.
- Ugotowanego buraka zmiksuj z mlekiem i żurawiną.
- Dodaj do tego rozkłócone jajka i przestudzone roztopione masło.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier.
- Wymieszaj.
- Dodaj do składników płyny i szybko wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do foremek na muffinki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz przez 30 minut.
