Tort śmietankowo-truskawkowy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| 1 kg truskawek | 1 | szt |
| 1 opakowanie zagęstnika do śmietany | 1 | szt |
| 100 g białej czekolady (wiórki) | 1 | szt |
| 150 g płatków migdałowych | 1 | szt |
| 200 g konfitury truskawkowej | 1 | szt |
| 200 ml mleka | 1 | szt |
| 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
| 250 - 300 g cukru (wg uznania) | 1 | szt |
| 4 łyżki mielonego maku | 1 | szt |
| 450 g mąki pszennej tortowej | 1 | szt |
| 700 - 800 g śmietanki 36% | 1 | szt |
| Kilka łyżek cukru pudru | 1 | szt |
| Starta skórka i sok z 1 cytryny | 1 | szt |
| 200 g masła | 1 | szt |
| 6 jajek | 1 | szt |
| Szczypta soli | 1 | szt |

