banner

Owsianka z dodatkiem zbóż ekspandowanych

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Owsianka z dodatkiem zbóż ekspandowanych

Składniki

Nazwa Ilość
Płatki (np. owsiane + orkiszowe) 2 łyżki
Mleko (napój roślinny lub woda) 0,5 szklanki
Zboża ekspandowane (np. proso, orkisz, amarantus) 1 łyżka
Dowolne owoce – garść 1 szt
Opcjonalnie: orzechy, nasiona lnu – do posypania 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ugotuj płatki na wodzie lub mleku.
    2. Zagotuj płyn i wrzuć płatki, gotuj do miękkości co jakiś czas mieszając.
    3. Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
    4. Orzechy i len posiekaj lub zmiel w zależności od możliwości żucia Twojego dziecka.
    5. Wyłóż płatki do miseczki.
    6. Połóż owoce i ekspandowane zboża.
    7. Posyp orzechami i zmielonymi nasionami lnu.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.