Piernik staropolski - najlepszy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| 1 kg mąki pszennej | 1 | szt |
| 125 ml mleka | 1 | szt |
| 2-3 torebki przyprawy korzennej do piernika (daje 3 torebki przyprawy kotany; gdzie 1 torebka = 27 g) | 1 | szt |
| 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej | 1 | szt |
| 350 g cukru | 1 | szt |
| 500 g miodu naturalnego | 1 | szt |
| Pół łyżeczki soli | 1 | szt |
| 250 g masła | 1 | szt |
| 3 duże jajka | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl

