banner

Słodkie bułeczki na zakwasie

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 8 godzin

Słodkie bułeczki na zakwasie

Składniki

Nazwa Ilość
Ciepłe mleko 2,5 szklanki
Mąka graham 400 g
Zakwas słoiczek 1 szt
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Rodzynki 0,5 szklanki
Pestki dyni 0,5 szklanki
Sól 1 łyżeczka

Opis

Przygotowanie

    1. Do miski wsyp obie mąki, zalej ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj.
    2. Dodaj zakwas, dynię, rodzynki oraz sól. Dokładnie wymieszaj. (Ciasto powinno być konsystencji ciasta na placki ziemniaczane, czyli gęste).
    3. Część ciasta włóż z powrotem do słoiczka po zakwasie i schowaj do lodówki.
    4. Z reszty uformuj małe bułeczki. (Na stole wysyp trochę mąki. Bierz łyżką kawałek ciasta i obtaczaj w mące. Dopiero teraz uda ci się uformować bułeczkę jaką chcesz).
    5. Tak przygotowane bułeczki odstaw do piekarnika na 8 godzin. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni przez 35 minut.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.