banner

Chleb żytni na zakwasie

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 10 minut

Chleb żytni na zakwasie

Składniki

Nazwa Ilość
Bazylia i oregano 1 łyżeczka
Mąka żytnia pełnoziarnista 250 g
Pestki słonecznika 0,5 szklanki
Zakwas słoiczek 250 ml
Czosnek granulowany 1 łyżeczka
Mąka graham 0,5 kg
Siemię lniane 0,5 szklanki
Woda 3 szklanki
Sól 1,5 łyżeczka

Opis

Przygotowanie

    1. W dużym garnku wymieszaj mąkę graham z żytnią, wlej 2,5 szklanki wody dokładnie wymieszaj.
    2. Dodaj do mąki oregano, bazylię, czosnek, sól wymieszaj łyżką.
    3. Następnie dodaj zakwas oraz ziarna.
    4. Do słoiczka po zakwasie wlej wodę, dokładnie wypłucz zakwas i dodaj do reszty mąki.
    5. Tak przygotowane ciasto (konsystencja gęstej śmietany) przekładamy do formy.
    6. Odstawiamy do zimnego piekarnika na minimum 8 godzin - ja odstawiam na całą noc.
    7. Chleb piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut.
    8. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.