banner

Pączki

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Pączki

Składniki

Nazwa Ilość
100 g margaryny 1 szt
2 duże jaja 1 szt
25-30 g drożdży 1 szt
600 g mąki 1 szt
Aromat opcjonalnie rumowy, migdałowy, waniliowy 1 szt
Marmolada różana lub inne nadzienie 1 szt
100 g cukru 1 szt
250 ml mleka 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Z lekko ciepłego mleka, łyżki cukru, drożdży zrobić rozczyn, zasypać odrobiną mąki i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
    2. Następnie dodać cukier, jajka, aromat, sól i mąkę.
    3. Wyrabiać ciasto i pod koniec wyrabiania dodać roztopione letnie masło, dokładnie wyrabiamy wszystko i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 1-1,5 h.
    4. Dzielimy na kawałki, nakładamy nadzienie, formujemy pączki owijając nadzienie ciastem, układamy je na desce posypanej mąką i spłaszczamy - odstawiamy do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
    5. Smażymy (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st. C., do uzyskania koloru jasnobrązowego z obu stron.
    6. Wyciągamy na sitko lub odsączamy na bibułce, aby odsączyć tłuszcz i lukrujemy je lub posypujemy cukrem pudrem. Pączki można nadziewać również po usmażeniu, nadziewając je szprycą ze specjalną końcówką. Pączki te można nadziewać też budyniem, kremem czekoladowym, owocami etc

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.