banner

Rybka w sosie jabłkowym

Autor: Marta Hyla

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Rybka w sosie jabłkowym

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 żółtka jaja 1 szt
Bulion warzywny 1/4 szklanki 1 szt
Cukier 1/2 łyżeczki 1 szt
Filet z ryby (np. z soli) 1 szt
Jabłko winne 1 sztuka 1 szt
Mąka pszenna 1 łyżeczka 1 szt
Śmietana 1 łyżka 1 szt
Masło 1 łyżka 1 szt
Sok z cytryny 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Fileta z ryby skropić sokiem z cytryny.
    2. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
    3. 3 ćwiartki jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    4. W rondelku stopić masełko, dodać starte jabłko, dusić kilka minut.
    5. Oprószyć mąką i wymieszać.
    6. Wlać bulion warzywny, dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
    7. Żółtko połączyć ze śmietaną i mieszając wlać do sosu.
    8. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć fileta rybnego, zalać sosem, zapiekać w temperaturze 190°C przez 20 min.
    9. Następnie przykryć rybkę pozostałą częścią jabłka pokrojonego w plasterki, zapiekać jeszcze ok. 10 min.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.