banner

Latające pierogi z mięsem

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Latające pierogi z mięsem

Składniki

Nazwa Ilość
1 cebula 1 szt
1 pietruszka 1 szt
1/2 kg mąki pszenna 1 szt
1/4 selera 1 szt
2 marchewki 1 szt
300 g mięsa wołowego rosołowego 1 szt
Rzodkiewki 1 szt
Zielone oliwki 1 szt
Kilka plasterków sera gouda 1 szt
Olej rzepakowy 1 szt

Opis

Źródło: dziecijedza.com

Przygotowanie

    1. Ugotowane mięso wraz z włoszczyzną zmielić przez maszynkę i usmażyć z posiekaną cebulą, a z wywaru zrobić zupę np. ogórkowa lub pomidorową:)
    2. Na blacie lub stolnicy wysypać 1/2 kg mąki, zrobić wgłębienie do którego dodać szczyptę soli oraz łyżkę oleju, następnie małymi porcjami wlewać ciepłą wodę, cały czas zgniatając, aż powstanie zwarta, ale nie twarda, kulka ciasta.
    3. Rozwałkować, podsypując mąką, wykroić koła np. szklanką, na środek nałożyć mięsne nadzienie.
    4. Zamknąć, zakleić i ugotować w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną.
    5. Gotowe pierogi podsmażyć na złoty kolor i udekorować serem, rzodkiewką oraz oliwkami:) Smacznego!

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.