Pierogi ruskie
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 40 minut
 
            Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Jajko | 5 | szt | 
| Twaróg biały pełnotłusty | 500 | g | 
| Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) | 650 | g | 
| Ziemniaki ugotowane | 1 | kg | 
| Cebula | 3 | szt | 
| Oliwa z oliwek | 6 | łyżek | 
| Woda | 0,5 | szklanki | 
| Pieprz czarny | 2 | łyżeczki | 
| Sól | 1 | łyżka | 
Opis
Dla osób, które nie lubią smaku mąki Graham polecam zrobienie pierogów z normalnej mąki, gdyż akurat w tej potrawie jest ona bardzo wyczuwalna.
Przepis na dużą liczbę pierogów. Ja zawsze robię więcej i mrożę.
Uwagi!! Ciasto nie powinno kleić się do rąk przy wyrabianiu, ciasto musi być zbite. Jak ciasto się klei trzeba dosypywać mąki.


 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                