banner

Gołąbkowa pani Stonoga

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Gołąbkowa pani Stonoga

Składniki

Nazwa Ilość
1 l bulionu warzywnego 1 szt
1/4 szklanki ryżu 1 szt
300 gram wołowiny rosołowej 1 szt
Kilka liści białej kapusty 1 szt
Łyżka koncentratu pomidorowego 1 szt
Odrobina koperku 1 szt
Sól, pieprz 1 szt
Cebula 1 szt
Marchewka 1 szt
Olej 1 szt

Opis

Źródło: dziecijedzą.com

Przygotowanie

    1. Wołowinę rosołową ugotować z włoszczyzną, następnie ja zmielić, a z wywaru zrobić zupę, u nas była ogórkowa;)
    2. Liście kapusty sparzyć, aby były elastyczne, a ryż ugotować.
    3. Na patelni dusimy posiekaną cebulę, mieszamy ją ze mieloną wołowiną, ryżem i doprawiamy.
    4. Gotowy farsz nakładamy na liście i zawijamy, gołąbki układamy w garnku i zalewamy bulionem z koncentratem, pokrojoną w talarki marchewką oraz koperkiem.
    5. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. do miękkości.
    6. Gotowe gołąbki dekorujemy kabanosami, marchewką, oliwkami i czerwona papryką. Smacznego:)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.