Delikatna ryba pod pomarańczową chmurką
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Filet z dorsza | 500 | g |
| Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
| Curry w proszku | 0,5 | łyżeczki |
| Miód | 1 | łyżeczka |
| Sól himalajska – mała szczypta | 1 | szt |
| Pieprz – mała szczypta | 1 | szt |
| Papryka czerwona | 1 | szt |
| Marchew | 4 | szt |
| Por | 0,5 | szt |
| Czosnek ząbek | 1 | szt |
| Cebula | 1 | szt |
| Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
| Koncentrat pomidorowy | 3 | łyżki |
| Papryka słodka w proszku | 1 | łyżeczka |
Opis
Dla dziecka powyżej 1 roku.
Przygotowanie
-
- Filety umyj, oczyść i wysusz papierowym ręcznikiem, dopraw odrobiną soli i pieprzem.
- W miseczce wymieszaj oliwę, miód, curry.
- Natrzyj marynatą filety z obu stron i odstaw do lodówki na 1-2 h.
- Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę, a por w półtalarki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulkę i czosnek.
- Dodaj paprykę, marchew i por.
- Duś pod przykryciem 10 minut.
- Podlewaj wodą (1/2 szklanki).
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw pieprzem, papryką.
- Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu ok. 3-5 minut.
- Filety układaj naprzemiennie z farszem w naczyniu żaroodpornym.
- W wersji bezglutenowej użyj certyfikowanych przypraw.
