banner

Napoleonka na cieście francuskim

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 55 minut

Napoleonka na cieście francuskim

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto francuskie: (20 dag mąki pszennej 40 dag schłodzonego masła, 1/2 jajka, jeśli uda się wam podzielić, lub pominąć, 1/2 łyżeczki soli, 100 ml wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka) 1 szt
Składniki na masę budyniową:(4 jajka, 3 szklanki mleka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 3/4 szklanki cukru, 16 g cukru waniliowego) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawowym na ciasto francuskie: (Zagnieść ciasto z mąki, jajka i wody.
    2. Wyrobić jednolite dosyć miękkie ciasto, takie jak na pierogi i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
    3. Rozwałkować masło przez mokre płótno w prostokąt i schładzać w lodówce do chwili aż będzie miało taką konsystencję jak schłodzone ciasto podstawowe.
    4. Wyłożyć na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkować na placek.
    5. W środku grubszy, a przy brzegach nieco cieńszy.
    6. Na środku rozwałkowanego placka położyć „ciasto maślane” i przykryć je ciastem podstawowym, składając placek w kopertę.
    7. Ciasto rozwałkować na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie na przód).
    8. Rozwałkowany placek złożyć na trzy części i oziębić w lodówce min. 60 minut .
    9. Oziębione ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć i oziębić tak jak poprzednio, po czym znowu rozwałkować.
    10. Ciasto francuskie wstawia się do piekarnika nagrzanego do temp. 220-240°C na ok 10-12 minut. Ciasto dzielimy na dwa tej samej wielkości blaty i pieczeniu w dwóch formach lub bez dzielenia pieczemy na jednej dużej blasze i dzielimy na pół po upieczeniu.)
    11. Masa budyniowa – zagotować 2 szklanki mleka z cukrami.
    12. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami.
    13. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń.
    14. Jeszcze gorącą masę budyniową wykładamy na jeden blat ciasta i nakrywamy drugim (jeżeli ciasto wymaga spłaszczenia można nakryć je suchą ściereczką i położyć na nim dla obciążenia drewnianą deseczkę).
    15. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
    16. Wtedy są najsmaczniejsze.
    17. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    18. Podzielić ostrym nożem na mniejsze porcje (najlepiej nożem z piłką lub nacinając górny blat ostrymi nożycami kuchennymi).
    19. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.