banner

Krem z białej czekolady z musem malinowo-porzeczkowym

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 2 godziny

Krem z białej czekolady z musem malinowo-porzeczkowym

Składniki

Nazwa Ilość
Krem: (200 g białej czekolady, 200 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone) 1 szt
Mus malinowy: (1 szklanka zblendowanych na mus malin, cukier do smaku, 1 płaska łyżeczka żelatyny) 1 szt
Mus z czarnej porzeczki: (1 szklanka zblendowanych na mus czarnych porzeczek, cukier do smaku, 1 płaska łyżeczka żelatyny) 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Mus: Oba musy przetrzeć przez sito w celu pozbawienia ich pestek. Żelatynę przeznaczoną na mus malinowy rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, podgrzać (nie gotować). Dodać do niej 1-2 łyżki musu, wymieszać, połączyć z resztą musu.
    2. Identycznie postąpić z żelatyną przeznaczoną do musu porzeczkowego.
    3. Oba musy wstawić do lodówki, aby nieco się schłodziły i odrobinę stężły (co jakiś czas zerknąć, czy za mocno nie zastygły).
    4. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    5. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywną, puszysta masę. Dodać wystudzona czekoladę, zmiksować.
    6. Krem nałożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć mus z czarnej porzeczki, na niego mus malinowy, wierzch wyrównać. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby masa stężała i dobrze się schłodziła.
    7. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.