banner

Galaretki drobiowe w kształcie jajka

Autor: Sabina Grygierek

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Galaretki drobiowe w kształcie jajka

Składniki

Nazwa Ilość
1 filet z kurczaka 1 szt
1 ogórek kwaszony 1 szt
Pół selera 1 szt
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie 2 szt., liść laurowy 1 szt
Żelatyna (ilość według przepisu na opakowaniu) 1 szt
1 marchewka 1 szt
Kukurydza 1 szt
Groszek zielony 1 szt
Kawałek pora 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Filet z kurczaka gotujemy na małym ogniu z solą, pieprzem, selerem, porem, marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym.
    2. Ugotowany filet studzimy i kroimy w kostkę.
    3. Marchewkę wycinamy dekoratorem w gwiazdki, lub kroimy w kostkę.
    4. Ogórek kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy.
    5. Z surowych jajek odcinamy końcówkę skorupki z węższej strony.
    6. Skorupki myjemy i wkładamy do wrzątku na chwilę, skorupki układamy do wytłaczanki.
    7. Wywar (około 1 litra) doprawiamy do smaku, tak żeby był dobrze słony, ponieważ gotowy produkt podaje się na zimno a wtedy smak jest mniej wyrazisty.
    8. Dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia.
    9. Do każdej skorupki dajemy na spód gwiazdkę z marchewki, parę ziarenek groszku i kukurydzy parę kosteczek ogórka i kawałki mięsa, można dodać także jajko na twardo (wedle upodobań).
    10. Następnie zalewamy zalewą.
    11. Tak przygotowane jajka wkładamy do lodówki zostawiamy najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem obieram ze skorupek.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.